Paralel Doğruların Kesenle Yaptığı Açılar

ZiSevgili öğrenciler paralel doğruların kesenle yaptığı açılar konu anlatımı sayfamıza hoş geldiniz. Konu anlatımı aşağıda yer almakta olup hepinize başarılar dileriz.

Paralel Doğruların Kesenle Yaptığı Açılar Konu Anlatımı

Paralel iki doğru üçüncü bir doğru ile kesildiğinde (kesen) 8 tane farklı açı oluşur.
Yukarıda birbirine paralel olan a ile b doğrularının c doğrusu tarafından kesilmesi sonucu oluşan açılar numaralandırılmıştır.

  • Yukarıdaki açılardan aynı yöne bakan açılara yöndeş açılar denir. 1 ile 5, 2 ile 6, 3 ile 7 ve 4 ile 8 numaralı açılar yöndeş açılardır.
  • Yukarıdaki açılardan paralel doğruların arasında bulunan açılara iç açılar denir. 3,4,5 ve 6 numaralı açılar iç açılardır.
  • Yukarıdaki şekilde iç açılardan ters yönlere bakan 3 ile 6 ve 4 ile 5 numaralı açılara ise iç ters açılar denir.
  • Yukarıdaki açılardan paralel doğruların dış taraflarında bulunan açılara dış açılar denir. 1,2,7 ve 8 numaralı açılar dış açılardır.
  • Yukarıdaki şekilde dış açılardan ters yönlere bakan 1 ile 8 ve 2 ile 7 numaralı açılara ise dış ters açılar denir.

NOT: Paralel iki doğru bir kesen ile kesildiğinde oluşan yöndeş açıların ölçüleri birbirine, iç ters açıların ölçüleri birbirine ve dış ters açıların ölçüleri birbirine eşit olur.

Paralel doğruların kesen ile oluşturduğu açıları bulabilmek için kullanabileceğimiz bir kaç özel kural vardır. Bunlar;

“U” Kuralı

“U” harfine benzeyen bir şekil oluştuğunda, eğer U’nun kolları birbirine paralel ise U’nun içerisinde oluşan iki açının toplamı 180 derece olur. 

“Z” Kuralı

“Z” harfine benzeyen bir şekil oluştuğunda eğer Z’nin kolları birbirine paralel ise Z’nin içerisinde oluşan iki açının ölçüsü birbirine eşit olur. Yukarıdaki şekillerde Z harflerinde işaretlenmiş olan açıların ölçüleri birbirine eşittir.
Aslında bu açılar iç ters açılardır. Eşit olmaları da iç terslikten dolayıdır. Ama akılda kalması açısından bazı kitaplarda Z kuralı diye de geçer.

“M” Kuralı

“M” harfine benzeyen bir şekil oluştuğunda eğer M’nin kolları birbirine paralel ise dışa bakan ortadaki açı içe bakan diğer iki açının toplamına eşittir.
Yukarıdaki şekillerde kırmızı renk ile işaretlenmiş açı yeşil ve mavi renk ile işaretlenmiş açıların toplamına eşittir.

“Kalem Ucu” Kuralı

Kalem ucuna benzer bir şekil oluştuğunda kalemin kolları birbirine paralel ise içerisinde oluşan üç tane açının toplamı her zaman 360 dereceye eşittir.
Yukarıdaki resimde kalem ucu diye de isimlendirilen açıya örnek çizimler verilmiştir.

“Zikzak” Kuralı

Yukarıdaki gibi bir şekil varsa ve kolları birbirine paralel ise kırmızı renkli açıların toplamı mavi renkli açıların toplamına eşittir. Bu kuralı zikzak kuralı diye hatırlayabiliriz.
Zikzak kuralında sağa bakan açıların toplamı ile sola bakan açıların toplamı (yukarı bakan açıların toplamı ile aşağı bakan açıların toplamı) birbirine eşittir.

Konu ile ilgili test çözmek için tıklayınız.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir