8.Sınıf Yansıma, Öteleme, Dönme Konu Anlatımı

8.Sınıf yansıma, öteleme, dönme konu anlatımı. Yansıma ve öteleme konusunu 7.sınıfta iken işlemiştik. 8.Sınıfta bu konuların üzerine yeni bilgiler koyup yeniden göreceğiz, birde 7.sınıfta görmediğimiz dönme konusunu bu sene 8.Sınıfta işleyeceğiz. Yansıma (simetri), öteleme, dönme konuları aşağıda şekillerle anlatılmaktadır. Başarılar dileriz.

Yansıma Öteleme Dönme Konu Anlatımı

Aşağıda yansımayı, ötelemeyi ve dönmeyi tek tek anlatıp, şekil üzerinde göstereceğiz.

Yansıma 

Yansıma yada diğer adı ile simetri bir şeklin biçiminin ve büyüklüğünün değişmeden yerinin (konumunun) ve bazen de yönünün (duruşunun) değişmesidir. Yansımada cismin yeri her zaman değişirken, yönü bazen değişir bazen de değişmez.

Bir şeklin doğruya göre yansıması (simetriği) alınırken,  önce şeklin köşe noktaları işaretlenir ve bu köşe noktalarının doğruya göre yansımaları alınır, daha sonra bulunan yeni noktalar birleştirilir. Bu şekilde oluşan yeni şekil önceki şeklin doğruya göre yansımasıdır.

Verilen şeklin köşe noktalarının doğruya göre yansımasını bulmak için; noktadan doğruya dik olacak şekilde gidilir, doğruya varıldığında gidilen mesafe kadar daha diğer tarafa gidilerek noktaların yansıması elde edilir.

yansima-simetriResimde ABC üçgeninin doğruya göre yansıması (simetriği) çizilmiştir. 

Resimdeki A ve noktaları birbirinin verilen doğruya göre yansımasıdır. Bu noktaların doğruya olan uzaklıklarının eşit olduğuna dikkat ediniz. Aynı şekilde B noktası ile noktası ve C noktası ile noktasının doğruya uzaklıkları eşittir.

Öteleme

Öteleme bir şeklin büyüklüğü, biçimi, duruşu değişmeden sadece yerinin (konumunun) değiştirilmesidir. Bir şekil ötelenirken önce köşe noktaları belirlenir. Daha sonra bu köşe noktaları istenilen miktar kadar ötelenir. Şeklin bütün köşe noktaları ötelendikten sonra birleştirildiğinde şekil ötelenmiş olur.

otelemeResimde Köşe noktaları ABC olan şekil sağ tarafa doğru 4 birim ötelenmiştir. Bunun için önce A noktası sağa doğru 4 birim ötelenerek noktası elde edilmiştir. Daha sonra aynı işlem B ve C noktaları için de yapılarak ve noktaları elde edilmiştir. En son elde edilen , ve noktaları birleştirilerek ilk şeklin sağa doğru 4 birim ötelenmiş hali elde edilmiştir. (Şekildeki kareli kağıtta karenin kenar uzunluğu 1 birim olarak düşünülmüştür.)

Dönme

Dönme bir şeklin belirli bir nokta etrafında biçimi, büyüklüğü değişmeden yerinin(konumunun) ve yönünün (duruşunun) değişmesi olayıdır.

Dönmede iki yön vardır. Bir şekil saat yönünde ya da saatin tersi yönünde döndürülebilir. Ayrıca dönmede, dönme açısı vardır. Bir şekli 0 dereceden 360 dereceye kadar istediğimiz açıda döndürebiliriz. Fakat biz bu sınıfta şekilleri genellikle 90°, 180°, 270° ve 360° olacak şekilde döndüreceğiz.

donmeResimde 1 numaralı F harfi saat yönünde sırasıyla 90°, 180°, 270° ve 360° döndürülerek elde edilen yeni şekiller çizilmiştir.1 numaralı F harfinin saat yönünde 90° döndürülmesi sonucu 2 numaralı F harfi elde edilir. 1 numaralı F harfinin saat yönünde 180° döndürülmesi sonucu 3 numaralı F harfi elde edilir. 1 numaralı F harfinin saat yönünde 270° döndürülmesi sonucu 4 numaralı F harfi elde edilir. 1 numaralı F harfinin saat yönünde 360° döndürülmesi sonucu yine kendisi elde edilir. 

Saat yönünde 90° dönüş ile saatin tersi yönünde 270° dönüş aynıdır. Aynı şekilde saat yönünde 180° dönüş ile saatin tersi yönünde 180° dönüş ve saat yönünde 270° dönüş ile saatin tersi yönünde 90° dönüş aynıdır. Bu dönüşler sonucu oluşan şekiller birbirinin aynısıdır.

Konu ile ilgili test çözmek için tıklayınız.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir