Verileri İkili Sütun Grafiği İle Gösterme

Sevgili öğrenciler iki veri grubuna ait verileri ikili sütun grafiği ile gösterme konu anlatımı yazımıza hoş geldiniz. Konu anlatımı yazımız aşağıda yer almaktadır. Anlatımı dikkatle incelemenizi önerir, hepinize başarılar dileriz.

İki Veri Grubuna Ait Verileri İkili Sütun Grafiği İle Gösterme Konu Anlatımı

Sütun grafiğini 5.sınıfta ve ondan önce ilk okulda görmüştünüz. Bu sene 6.sınıfta ikili sütun grafiğinin çizilmesini öğreneceğiz. 

İki veri grubuna ait veriler toplandığında, toplanan veriler ikili sütun grafiği ile gösterilir. Aşağıdaki örnek üzerinde ikili sütun grafiğinin nasıl çizileceğini görelim.

ÖRNEK: Ayşe toplam mevcudu 30 kişi olan 6A sınıfının öğrencileri ile bir araştırma yapmak istiyor. Bu sınıftaki kız ve erkek öğrencilerinin en çok sevdiği spor dalını merak eden Ayşe, bunu öğrenmek için 6A sınıfı öğrencilerine en çok sevdikleri spor dalını sorup, aldığı cevapları not ediyor. Ayşe’nin elde ettiği verileri ikili sütun grafiği ile gösterelim.

ÇÖZÜM: Ayşe’nin sorduğu soruya karşılık almış olduğu cevaplar şu şekilde olsun; 6A sınıfında futbolu seven 0 kız 5 erkek, basketbolu seven 3 kız 5 erkek, yüzmeyi seven 3 kız 3 erkek, voleybolu seven 4 kız 0 erkek, atletizmi seven 1 kız 3 erkek ve tenisi seven 2 kız 1 erkek olsun. Şimdi Ayşe’nin almış olduğu cevapları ikili sütun grafiği ile gösterelim.
Verileri İkili Sütun Grafiği İle Gösterme
Yukarıdaki sütun grafiği ikili sütun grafiğidir. Çünkü yataydaki her bir spor dalının karşısında birbirine bitişik iki tane sütun yer almaktadır. Sütun grafikleri ile ilgili aşağıdaki kurallara dikkat etmemiz gerekir.

  • İkili sütun grafiğinde hangi sütunun kimi gösterdiği muhakkak belirtilmelidir. Bu sütun grafiğinde kızlar mavi renkte taralı sütunlar ile erkekler ise kırmızı renkte taralı sütunlar ile gösterilmektedir.
  • Sütun grafiğinin en üstünde grafiğin ismi yazar.
  • Sütun grafiklerinde yatay ve dikey eksenlerin önlerine o eksende neyin gösterileceği yazar, yani yatay ve dikey eksenler isimlendirilir.
  • Bu sütun grafiği dikey sütun grafiğidir. Yatay ve dikey eksende gösterilenlerin yerlerini değiştirirsek yatay bir sütun grafiği elde ederiz.
  • Sütun grafiklerinde sütunların genişlikleri (kalınlıkları) ile sütunlar arasındaki boşlukların eşit olması gerekir.
  • Sütun grafiklerinde sayı ekseninin eşit aralıklarla numaralandırılması gerekir.

Konu ile ilgili test çözmek için tıklayın.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir