Ondalık Gösterimleri Sayı Doğrusunda Gösterme Sıralama

Sevgili öğrenciler ondalık gösterimleri sayı doğrusunda gösterme sıralama konu anlatımı sayfamıza hoş geldiniz. Konu anlatımı sayfamız aşağıda yer almaktadır. Anlatımı dikkatlice incelemenizi önerir, hepinize başarılar dileriz.

Ondalık Gösterimleri Sayı Doğrusunda Gösterme Sıralama Konu Anlatımı

Ondalık Gösterimleri Sayı Doğrusunda Gösterme

Doğal sayıları ve kesirleri sayı doğrusunda gösterebildiğimiz gibi ondalık gösterimleri de sayı doğrusunda gösterebiliriz.

Örneğin; 1,7 ondalık gösterimi sayı doğrusunda 1 ile 2 doğal sayıları arasında bulunur. 1 ile 2 arasını 10 eşit parçaya ayırıp 1 sayısının olduğu taraftan 7 parça sayıp, orayı işaretlediğimizde 1,7 sayısını göstermiş oluruz. 

ÖRNEK: 0,67 ondalık gösterimini sayı doğrusu üzerinde gösterelim.
ÇÖZÜM:
Ondalık Gösterimleri Sayı Doğrusunda Gösterme
0,67 ondalık gösterimi sayı doğrusunda 0 ile 1 doğal sayılarının arasında bulunur. 0 ile 1 doğal sayılarının arası 100 eşit parçaya bölünüp, 0’ın olduğu taraftan 67. parça bu ondalık gösterimin sayı doğrusu üzerindeki yeridir. Yukarıdaki resimde 0,67 sayısının sayı doğrusu üzerindeki yeri gösterilmiştir. Ayrıca yukarıdaki resmin en alt kısmında da 0,67 ile 0,68 sayıları arasında bulunan ondalık sayılar gösterilmiştir. Bunun için yine 0,67 ile 0,68 sayıları arasının 10 eşit parçaya bölünmesi gerekir.

Ondalık Gösterimleri Sıralama

Ondalık gösterimleri sıralarken sırası ile önce sayıların tam kısımlarına bakılır. Tam kısmı büyük olan ondalık gösterim daha büyüktür.
Eğer sayıların tam kısımları eşit ise sıra ile önce onda birler basamağına bakılır, onda birler basamağı büyük olan sayı daha büyüktür.
Eğer sayıların onda birler basamakları da eşit ise bu sefer yüzde birler basamaklarına bakılır, yüzde birler basamağı büyük olan sayı daha büyüktür.
Eğer sayıların tam kısımları, onda birler basamakları ve yüzde birler basamakları eşit ise bu sefer sayıların binde birler basamaklarına bakılır. Binde birler basamağı büyük olan ondalık gösterim daha büyüktür.

Aşağıda örnekler üzerinde ondalık gösterimleri sıralama konusunu daha iyi anlamaya çalışalım.

ÖRNEK: 1,2 ; 2,2 ve 3,2 ondalık gösterimlerini büyükten küçüğe doğru sıralayalım.
ÇÖZÜM: Sayıların önce tam kısımlarına bakılır. Tam kısmı büyük olan sayı daha büyük olacağından;
3,2 > 2,2 > 1,2 olur.

ÖRNEK: 3,1 ; 3,2 ve 3,3 sayılarını büyükten küçüğe doğru sıralayalım.
ÇÖZÜM: Sayıların tam kısımları eşit olduğundan onda birler basamaklarına bakmalıyız. Onda birler basamağı büyük olan sayı daha büyüktür. Öyle ise sıralama;
3,3 > 3,2 > 3,1 şeklinde olur.

NOT: Ondalık kısımlarındaki basamak sayıları eşit olmayan sayıların, önce sayının en sonuna gerektiği kadar sıfır konularak ondalık kısımlarının basamak sayıları eşitlenir, daha sonra sıralama yapılır. Virgüllü sayılardan virgülün sağında sayının en sonuna atılan sıfırlar, sayının değerini değiştirmez.

ÖRNEK: 8,3 ; 8,04 ve 8,2 sayılarını büyükten küçüğe doğru sıralayalım.
ÇÖZÜM: Sayıların tam kısımları aynı, öyle ise kesir kısımlarına bakarak sıralama yapacağız. Kesir kısımlarının basamak sayıları eşit olmadığından, önce basamak sayılarını eşitleyelim. Hepsinin kesir kısmını iki basamaklı yapmalıyız. Öyle ise;
8,30 ; 8,04 ; 8,20 olurlar. Kesir kısımları eşit iken kesir kısmı büyük olan sayı daha büyük olacaktır. Yani bu sayılardan kesir kısmı 30 olan sayı en büyük, sonra kesir kısmı 20 olan sayı ve en küçük olanda kesir kısmı 04 olan sayıdır. Sıralama;
8,3 > 8,2 > 8,04 şeklinde olacaktır.

Konu ile ilgili test çözmek için tıklayınız.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir