Doğal Sayılarla İşlemler Konu Anlatımı

Sevgili öğrenciler doğal sayılarla işlemler konu anlatımı sayfamıza hoş geldiniz.
Sayılarla işlem yapabilmek oldukça önemlidir, bu işlemleri yaparken uymamız gereken kurallar vardır, uyulması gereken bu kurallara işlem önceliği denir, bu kurallar olmasaydı herkes kafasına göre işlem yapar, sonuçta da farklı farklı cevaplar bulurlardı.Doğal sayılarla işlemler yaparken işlem önceliği kurallarına uymamız, o kuralların dediği şekilde ve sırada işlemler yapmamız doğru cevaba ulaşmamızı sağlayacaktır. Başarılar dileriz.

Doğal Sayılarla İşlemler Konu Anlatımı

» 0’dan başlayıp 1, 2, 3, 4, 5,… diye sonsuza kadar devam eden sayı kümesine Doğal Sayılar Kümesi denir.

» Doğal sayılar kümesi Sayma sayılar kümesinden sonra öğrendiğimiz ve Sayma Sayılar Kümesinden daha kalabalık ve büyük bir sayı kümesidir.

» Nasıl ki günlük yaşamımızda aracımızla seyahat ederken uymamız gereken kurallar varsa, matematikte de uymamız gereken kurallar vardır. Trafikte Ambulans nasıl ki geçiş üstünlüğüne sahipse, matematikte de buna benzer işlem üstünlükleri vardır. Bu üstünlüklere dikkat etmezsek herkes farklı bir sonuç bulur ve doğru yapmış olmayız.

Doğal Sayılarla İşlemler Konu Anlatımı

İşlem Önceliği

1) Bir işlemde ilk öncelikli olan işlem üslü sayılardır. Eğer işlemde üslü sayı varsa önce onun sonucunu hesaplamamız gerekir.
2) Bir işlemde üslü sayılardan sonra öncelikli olan parantez içerisindeki işlemlerdir. Üslü sayının sonucunu hesapladıktan sonra parantez içerisindeki işlemin sonucunu bulmamız gerekir.
3) Bir işlemde üslü sayılardan ve parantez içerisindeki işlemlerden sonra Çarpma veya Bölme işlemlerinin yapılması gerekir.
4) Üslü sayılar, parantez içerisindeki işlemler, çarpma-bölmeden sonra Toplama veya Çıkarma işlemlerinin yapılması gerekir.
5) Çarpma işleminin bölme işlemine bir üstünlüğü yoktur. Eğer işlemde hem çarpma hemde bölme varsa soldan sağa doğru işlem yapmamız gerekir. Aynı durum toplama ve çıkarma içinde geçerlidir. Yani eğer toplama ve çıkarma aynı anda varsa yine soldan sağa doğru işlem yapmamız gerekmektedir.

ÖRNEK: 1+3.4 işleminin sonucunu hesaplayınız.
ÇÖZÜM: Yukarıda iki tane işlem vardır. Bunlar toplama ve çarpma işlemidir. İşlem önceliği tablomuzu hatırlarsak çarpma toplamadan daha üstündür. Dolayısı ile önce 3 ile 4’ü çarpmamız gerekir.
3.4=12 buluruz.
Bu durumda işlemimiz 1+3.4=1+12 olur. Daha sonra toplama işlemini yapıp sonucu buluruz.
1+3.4=1+12=13 işlemimizin sonucu olur.

ÖRNEK: 30:2.3 işleminin sonucunu hesaplayınız.
ÇÖZÜM: Yukarıda iki tane işlem vardır. Bunlar çarpma ve bölme işlemidir. İşlem önceliğine göre çapma ve bölmenin birbirine üstünlüğü yoktur. Dolayısı ile böyle durumlarda soldan sağa doğru işlem yapmamız gerekir.
Soldan sağa doğru ilk işlemimiz bölme olduğuna göre, yukarıdaki örnekte önce bölme işlemini daha sonra çarpma işlemini yapmamız gerekmektedir.
30:2=15 buluruz. Daha sonra çarpma işlemine geçeriz.
30:2.3=15.3=45 işlemimizin sonucu olur.

ÖRNEK: 7.(3+5) işleminin sonucunu bulunuz.
ÇÖZÜM: Yukarıda çarpma ve parantez içerisinde işlem var. İşlem önceliğine göre öncelik parantez içerisindeki işlemlerdir. Dolayısı ile önce parantez içerisindeki işlemi yapmamız gerekiyor.
(3+5)=8 olur. Bu durumda yukarıdaki işlem 7.(3+5)=7.8 haline dönüşür. Daha sonra çarpma işlemini de yapıp sonucu buluruz.
7.(3+5)=7.8=56 işlemimizin sonucudur.

Konu ile ilgili test çözmek için tıklayınız.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir