6.Sınıf Paralelkenarın Alanı Konu Anlatımı

6.Sınıf paralelkenarın alanı konu anlatımı sayfamıza hoş geldiniz. 5.sınıfta kare ve dikdörtgenin alanının nasıl hesaplanacağını öğrenmiştik. Bu sene 6.sınıfta da üçgenin ve paralelkenarın alanının nasıl hesaplanacağını öğreneceğiz. Aşağıda paralelkenarın alanının nasıl hesaplandığını anlatmaya çalıştık. Başarılar dileriz.

Paralelkenarın Alanı Konu Anlatımı

Paralelkenarın alanı yüksekliği ile yüksekliğin indiği kenar uzunluğu çarpılarak bulunur.
Paralelkenarın AlanıResimdeki paralelkenarın alanını hesaplamak için ha yüksekliği ile bu yüksekliğin indiği DC kenarının uzunluğu çarpılır yada hc yüksekliği ile bu yüksekliğin indiği BC kenarının uzunluğu çarpılır.  Yani;
Alan (ABCD) = ha . DC yada Alan (ABCD)= hc . BC dir.
Paralelkenarda şekildeki gibi farklı yükseklikler çizilebileceğinden, paralelkenarın alanını hesaplarken istediğimiz yüksekliği kullanabiliriz. Sonuçta bulacağımız cevaplar hangi yüksekliği kullanırsak kullanalım eşit olacaktır.
Yukarıdaki ABCD paralelkenarı kareli kağıt üzerine çizilmiştir. Bildiğiniz üzere noktalı yada kareli kağıt üzerindeki iki noktayı birleştiren bir çizgi 1 birim olarak kabul edilir.
Öyleyse ABCD paralelkenarında DC kenarının uzunluğu 5 birim ve DC kenarına ait yükseklik ise 3 birimdir. Dolayısıyla ABCD paralelkenarının alanı 3 . 5 = 15 br2 dir.

NOT: AB doğru parçasından DC doğru parçasına bir çok farklı yerden yükseklik çizebiliriz, ancak bu doğrular birbirine paralel oldukları için yüksekliği nereden çizersek çizelim hep aynı uzunlukta çıkacaktır. Yani paralel doğrular arasındaki uzaklık her noktada aynıdır. 

Konu ile ilgili test çözmek için tıklayın.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir