Tam Sayı Problemleri Konu Anlatımı

Sevgili öğrenciler tam sayı problemleri konu anlatımı yazımıza hoş geldiniz. Konu anlatımı yazımız aşağıda yer almaktadır. Anlatımı dikkatle incelemenizi önerir, hepinize başarılar dileriz.

Tam Sayı Problemleri Konu Anlatımı

Bu yazımızda tam sayılar ile ilgili problemlerin nasıl çözüleceğini örnekler üzerinde anlatacağız. Tam sayı problemlerini doğru şekilde çözebilmemiz için; tam sayılar ile toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini iyi bilmemiz gerekmektedir.

Aşağıdaki örnekleri inceleyelim.

ÖRNEK: 20 soruluk bir test sınavında her doğru cevap için 5 puan kazanılırken, her yanlış cevapta 3 puan kaybedilmektedir. Boş bırakılan sorularda ise puan kazanma veya kaybetme söz konusu değildir. Bu sınava giren Meltem, tüm soruları cevaplamıştır. Tüm sorularda 15 doğrusu olduğuna göre, Meltem bu sınavdan kaç puan alır?

ÇÖZÜM: Meltem tüm soruları cevapladığına göre hiç bir soruyu boş bırakmamıştır.
20 soruda 15’i doğru ise 5 tane de yanlışı vardır. Öyle ise alacağı puan;
15.5 + 5.(-3) = 75+(-15) = 60’tır.

ÖRNEK: Bir şehir merkezinde gece sıcaklığı -2, gündüz sıcaklığı ise 15 derecedir. Buna göre bu şehirde gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı kaç derecedir?

ÇÖZÜM: Gündüz ile gece arasındaki sıcaklık farkını bulmak için gündüz sıcaklığından gece sıcaklığını çıkarmamız gerekir. Öyle ise sıcaklık farkı;
15-(-2)=15+2=17 derecedir.

ÖRNEK: 35 metre yükseklikte uçan bir kartal, denizin 3 metre derinliğinde yüzen balığı fark ediyor ve onu avlamak için dikey bir şekilde dalışa geçiyor. Kartal’ın balığa ulaşması için kaç metrelik bir dalış yapması gerekmektedir?

ÇÖZÜM: Kartal’ın denize ulaşması için 35 metre, denize ulaştıktan sonra balığa ulaşması için de 3 metre dalması gerekmektedir. Öyle ise bu kuşun balığa ulaşabilmesi için toplam;
35+3=38 metrelik dalış yapması gerekmektedir.

ÖRNEK: Sıcaklık her 100 metrelik yükseklik artışında 1 derece düşer. Deniz seviyesinde bulunan bir şehir ve bu şehrin 1500 metre yükseklikte bulunan bir tepesi vardır. Bu tepede sıcaklık 12 derece iken şehir merkezinde sıcaklık kaç derecedir?

ÇÖZÜM: Sıcaklık her 100 metre yükseldiğimizde 1 derece düşmekte ise 1500 metre yükseğe çıkıldığında da 15 derece düşmüş olmalıdır. Öyle ise şehir merkezinde sıcaklık 12+15=27 derecedir.

Konu ile ilgili test çözmek için tıklayınız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here