8.Sınıf Bir Olaya Ait Olası Durumlar Konu Anlatımı

8.Sınıf bir olaya ait olası durumlar konu anlatımı sayfasına hoş geldiniz. Olasılık konusunu 8.sınıfta tanımaktayız. İlerleyen sınıflarda da olasılık konusunu daha detaylı şekilde tanıyıp işlemekteyiz. 8.Sınıf bir olaya ait olası durumlar konu anlatımı sayfası aşağıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır.Lütfen dikkatli bir şekilde inceleyiniz. Başarılar dileriz.

8.Sınıf Bir Olaya Ait Olası Durumlar Konu Anlatımı

Olası Durum: Yapılan deney sonucunda karşılaşabileceğimiz her türlü sonuca olası durum denir. 

Örneğin bir madeni parayı havaya attığımızda iki tane olası durumla karşılaşırız; bunlardan biri madeni paranın yazı gelmesi, diğeri ise madeni paranın tura gelmesidir. Yine hilesiz tavla zarı ile yapılacak bir deneyde 6 tane olası durum vardır; bunlar tavla zarının üst yüzeyine 1 gelmesi, tavla zarının üst yüzeyine 2 gelmesi, tavla zarının üst yüzeyine 3 gelmesi, tavla zarının üst yüzeyine 4 gelmesi, tavla zarının üst yüzeyine 5 gelmesi ve tavla zarının üst yüzeyine 6 gelmesidir.

Çözümlü Örnekler:

ÖRNEK: 12 kız ve 13 erkeğin bulunduğu bir sınıf ile ilgili aşağıda sorulan soruları cevaplayınız.
a) Sadece bir öğrenci seçeceğiz, seçimimizi kaç farklı şekilde yapabiliriz?
ÇÖZÜM: 12+13=25 öğrenci olduğuna göre, bu 25 öğrenciden bir tanesini seçerken 25 farklı seçim yapabiliriz. Yani olası durumların sayısı 25’tir.
b) Sadece bir kız öğrenci seçeceğiz, seçimimizi kaç farklı şekilde yapabiliriz?
ÇÖZÜM: Kız öğrenciler 12 kişi olduklarından, 12 farklı seçim yapabiliriz. 12 farklı olası durum vardır.
c) Sadece bir erkek öğrenci seçeceğiz, seçimimizi kaç farklı şekilde yapabiliriz?
ÇÖZÜM: Erkek öğrenciler 13 kişi olduklarından 13 farklı seçim yapabiliriz. Olası durumların sayısı 13’tür.
d) Kızlardan bir öğrenci ve erkeklerden de bir öğrenci seçip geziye göndereceğiz, bu ikiliyi kaç farklı şekilde belirleyebiliriz?
ÇÖZÜM: Kızlardan bir öğrenciyi 12, erkeklerden de bir öğrenciyi 13 farklı şekilde belirleye biliyorduk. Dolayısıyla bu ikiliyi 12.13=156 farklı şekilde belirleye biliriz.

ÖRNEK: Bir lokantada 3 farklı çorba, 2 farklı yemek bulunmaktadır. Bununla ilgili aşağıdaki olası durumları ve bu olası durumların sayısını bulunuz.
a) Sadece bir ürün alabilecek parası olan kişi kaç farklı tercih yapabilir ve bu tercihler neler olur?
ÇÖZÜM: Sadece bir ürün alabilecek parası olan kişi 3 çorbadan + 2 yemekten = yani 5 üründen sadece birini seçebilir. Olası durum sayısı 5 tir. Olası durumlar ise şunlardır: Çorba1, Çorba2, Çorba3, Yemek1, Yemek2.
b) Çorbalardan birini ve yemeklerden de birini seçecek olan kişi kaç farklı seçim yapabilir ve bu seçimleri neler olabilir? (Olası durum sayısı kaçtır ve olası durumlar nelerdir?)
ÇÖZÜM: Çorbalardan birini seçeceğine göre 3 farklı çorba için 3 tercih hakkı vardır. Yemeklerden de birini seçeceğine göre 2 farklı yemek için 2 tercih hakkı olur. Dolayısıyla bir çeşit çorba ve bir çeşit yemeği 3.2=6 farklı şekilde seçebilir. 6 farklı tercihte bulunabilir. Olası durumlar 6 tanedir.
Bu olası durumlar şunlardır:
Çorba1-Yemek1
Çorba1-Yemek2
Çorba2-Yemek1
Çorba2-Yemek2
Çorba3-Yemek1
Çorba3-Yemek2

Konu ile ilgili test çözmek için tıklayınız.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir