5.Sınıf Ondalık Gösterimlerle Toplama ve Çıkarma İşlemleri Konu Testi Çözümü

0
7

Sevgili öğrenciler 5.Sınıf ondalık gösterimlerle toplama ve çıkarma işlemleri konu testi çözümü için aşağıdaki yazımızı dikkatlice inceleyiniz.

5.Sınıf Ondalık Gösterimlerle Toplama ve Çıkarma İşlemleri Konu Testi Çözümü 

1) 0,39 + 1,4 işleminin sonucu kaçtır?

Doğru Cevap: B) 1,79
Çözüm: Sayıları aynı basamaklar alt alta gelecek şekilde yazıp doğal sayılarda toplama işleminde olduğu gibi topladığımızda B şıkkında verilen sayıyı buluruz.

2) Marketten 2,75 liralık bisküvi alıp 10 lira veren Ayşe kaç lira para üstü alır?

Doğru Cevap: C) 7,25
Çözüm: 10’dan 2,75 sayısını çıkarmalıyız. Bu çıkarma işlemini yaparken 10 sayısını 10,00 olarak yazıp altına da 2,75 sayısını yazmamız gerekir.

3) Marketten kilosu 1,35 lira olan mandalinadan 2 kilo ve kilosu 5,60 lira olan muzdan bir kilo alan birisi kaç lira öder?

Doğru Cevap: B) 8,30
Çözüm: 2 kilo mandalinanın fiyatını bulmak için 1,35 sayısını alt alta iki defa yazıp toplarız ve 2,70 buluruz. Daha sonra 2,70 ile 5,60 sayılarını tekrar alt alta yazıp topladığımızda doğru cevap olan 8,30 sayısını elde ederiz.

4) 12 – 7,008 işleminin sonucu kaça eşittir?

Doğru Cevap: C) 4,992
Çözüm: 12 sayısını 12,000 olarak yazıp altına da 7,008 yazdıktan sonra doğal sayılarda çıkarma işlemini nasıl yapıyorsak aynı şekilde çıkarma işlemi yaparız.

5) Üç arkadaş paralarını birleştirip fiyatı 75 lira olan futbol topunu almak istiyor. Ali’nin 30,75 lira ve Ahmet’in 15,45 lirası olduğuna göre, bu topu satın alabilmeleri için Mehmet’in en az kaç lirası olmalıdır?

Doğru Cevap: A) 28,80
Çözüm: 30,75 ile 15,45 sayılarını toplayıp bulduğumuz sonucu 75 sayısından çıkarmalıyız.

6) 1,3 + 2,05 + 7,109 işleminin sonucu kaça eşittir?

Doğru Cevap: D) 10,459
Çözüm: Verilen üç sayıyı virgülleri ve aynı basamakları alt alta gelecek şekilde yazıp toplama işlemi yaptığımızda D şıkkında verilen sayıyı buluruz.

7) (12,4 – 5,38) + 1,82 işleminin sonucu kaça eşittir?

Doğru Cevap: A) 8,84
Çözüm: Parantez olan işlemlerde önce parantez içerisinde bulunan işlem yapılır. 12,4’ten 5,38 sayısını çıkarırsak 7,02 buluruz. Daha sonra bulduğumuz 7,02 ile 1,82 sayılarını toplarız ve 8,84 cevabını elde ederiz.

8) 23,6 + A = 38,78 ise A aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: D) 15,18
Çözüm: Bir toplama işleminde toplanan sayılardan biri verilmediğinde, o sayıyı bulmak için sonuçtan diğer toplanan sayıyı çıkarırız. 38,78 sayısından 23,6 sayısını çıkarırsak 15,18 sonucunu buluruz.

9) B – 17,45 = 26,9 ise B aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: B) 44,35
Çözüm: Bir çıkarma işleminde eksilen verilmemiş ise, eksileni bulmak için fark ile çıkanın toplanması gerekir. 26,9 ile 17,45 sayılarını topladığımızda doğru cevap olan 44,35 sayısını buluruz.

10) 4,999 sayısına aşağıdakilerden hangisini eklersek 5 doğal sayısını elde ederiz?

Doğru Cevap: C) 0,001
Çözüm: Doğru cevabı bulmak için 5’ten 4,999 sayısını çıkarmamız gerekmektedir.

Değerli öğrenciler bu testte çok yanlışınız çıktıysa 5.Sınıf ondalık gösterimler ile toplama ve çıkarma işlemleri konusunu tekrar etmenizi öneririz.

5.Sınıf Matematik Konu Anlatımları İçin tıklayınız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here