Sevgili öğrenciler çevremizdeki matematiği anlattığımız yazılar serisinden biri olan Tarihi Camili Camii yazımıza hoş geldiniz. Yazımız görseller eşliğinde aşağıda yer almaktadır. Keyifli okumalar dileriz.

Tarihi Camili Camii

Tarihi Camili Camii, ahşap işçiliği ile öne çıkıyor. Camide çok yoğun bir şekilde ahşap kullanılmış ve mükemmel ahşap işçiliği sergilenmiş. Tarihi Camili Camii Artvin ili Borçka ilçesinin Camili yada diğer ismi ile Macahel bölgesinde bulunmaktadır. Burası 12 köyden oluşan bir vadinin ismidir ve Borçka’ya yaklaşık 53 km uzaklıktadır, yaklaşık bir buçuk saatlik bir yoldur. Macahele gitmek için 450-500 metre rakımlı Borçka’dan 2000 metre rakımlı bir dağı aşıp tekrar 450-500 metre rakımlı bölgeye inilmektedir. Macahel vadisi Türkiye-Gürcistan sınırına komşudur, sınır karakolu burada bulunmaktadır.

Macahel barındırdığı biyolojik çeşitliliğinin sonucu olarak UNESCO tarafından 2005 yılında ”Dünya Biyosfer Rezervi Ağı” na eklenmiştir ve Macahel Vadisi Türkiye’nin ilk ve tek Biyosfer Rezerv alanı olma özelliğini günümüzde de korumaktadır. Bu özelliklerinden dolayı  bölge zorlu ulaşımına rağmen gezilip görülmeye değer bir yerdir.

Çoğu öğrencinin sinirle sorduğu soruların başında gelir : “Hocam iyide bunu günlük hayatta nerede kullanacağız?”. Kendilerine göre haklıdırlar çocuklar aslında. Matematikte gördükleri çoğu konunun uygulamasına günlük hayatta rastlamaları çok zordur. Çoğu matematik konusunun uygulaması özel alanlarda uzmanlarınca uygulanmaktadır; örneğin bir inşaat şantiyesinde mühendis, bir şirkette ekonomist ya da meteorolojide hava tahminleri yapıyorsanız matematiğin işinize özel kısmıyla oldukça haşir neşir olmalısınız. Çevremizde matematik sade bir vatandaş olarak da etrafımızdaki matematiği gözlemleyebiliriz. Çevremizdeki insan emeği yapıların çoğu geometri ile birebir ilişkilidir. TEOG sınav görevi için gitmiş olduğum Borçka’nın hatta Ülkemizin en güzide yerlerinden biri olan Macahel bölgesinin 6 köyünden biri olan Camilide gezmiş olduğum tarihi camide matematiğin izleri oldukça belirgindi. 1855 yılında yeniden inşa edilen camide süsleme yapılmış ve bu süslemelerde geometrik şekillerden, simetriden, ötelemeden  faydalanılmıştır. Caminin geçmişi ile ilgili resmi bilgi aşağıda yer almaktadır.

CAMİLİ KÖYÜ CAMİİ

     1855 YILINDA ÇIĞ FELAKETİNDE YIKILAN CAMİNİN YERİNE YAPILMIŞTIR. İLK CAMİNİN YAPILIŞ TARİHİ BİLİNME­MEKTE OLUP OSMANLI PADİŞAHI II. MAHMUT DÖNEMİNDE 1819 YILINDA BATUM VİLAYETİNİN MACAHEL KAZA­SINDAKİ ESKİ İSMİ HARTVİSİ, ŞİMDİKİ İSMİ CAMİLİ KÖYÜ CAMİSİ İÇİN YAZILAN BİR İMAM-HATİP GÖREVLENDİRME BERATI (BERATI HÜMAYUN) OKUNMAK SURETİ İLE YAPILIŞ TARİHİ İLE İLGİLİ YAKLAŞIK BİLGİLERE ULAŞILMIŞTIR. BU BERAT BİLGİLERİNDEN HAREKETLE, CAMİNİN YAPILIŞ TARİHİNİN 1819 DAN ÖNCE OLDUĞU BELİRTİLMEKTEDİR. YIKILAN CAMİNİN KERESTELERİ YENİ YAPILAN CAMİNİN TAVANINDA KULLANILMIŞ, EKSİK KALAN KISIMLAR DA KÖYLÜLER TARAFINDAN, SAMANLIKLAR, SERENDERLER VE AMBARLAR BOZULARAK 1855 YILINDA ARHAVİLİ USTALARA YAPTIRILMIŞTIR.

Benzer yazılar için tıklayınız.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir