Rögar Kapakları Neden Dairedir?

Sevgili matematik severler, Rögar kapakları neden dairedir? sorusuna cevap aradığımız yazımıza hoş geldiniz. 

Hocam bu konu günlük hayatta nerede karşımıza çıkacak?, Hocam bunu günlük hayatta kullanıyor muyuz? tarzındaki soruları çoğumuz öğrencilik hayatımızda içimizden veya sesli bir şekilde öğretmenimize sormuşuzdur. Çünkü matematik gibi bazı sayısal derslerde bazı konular çok zor olabiliyor ve öğrencide kullanmayacaksak ne gereği var ki bunu öğrenmenin diye bir düşünceye kapılabiliyor. 

Değerli misafirler, matematikte öğrendiklerimizin bazılarını günlük hayatta çok sık kullanırken bazılarını da günlük hayatta kullanmayız. Örneğin 4 işlem yani toplama çıkarma çarpma bölme, oran-orantı gibi konular günlük hayatta çok sık kullandığımız konulardan bazılarıdır. Bazı diğer matematik kuralları ise mühendislikte, laboratuvarlarda ileri bilgi isteyen iş alanlarında kullanılır. Eğer bu tarz mesleklerden birini seçersek, o mesleğin gerektirdiği matematik bilgi ve becerisine sahip olmamız, bunları çok iyi kullanabilmemiz gerekir. Mesela bir bakkal geometri bilmese de olur; fakat bir marangoz ustasının muhakkak geometri bilmesi gerekir. Çünkü marangoz ustaları bir dolap ve benzeri bir yapı yaparken geometriden çok yararlanırlar.
Bazı matematik bilgilerini ise günlük hayatta kullandığımızın bile farkında olmayabiliyoruz. Örneğin bir ipi iki eşit parçaya keserken uçlarını birleştirip kat yerinden keseriz. Bu işlem sırasında bir matematik becerisi kullanmaktayız; ama kaçımız bunun farkındayız.

Rögar Kapakları Neden Dairedir?

Rögar kapaklarının daire olmalarında mükemmel bir matematiksel bilgi vardır. Daire şeklindeki bir kapak hiç bir zaman o silindirin içerisine düşmez. Ama rögarlar prizma biçiminde olsa idiler kapakları kare yada dikdörtgen olurlardı. Kare yada dikdörtgen biçimindeki bir kapakta çok kolay bir şekilde prizmanın içerisine düşebilir. 

Rögarların silindir ve kapaklarının daire biçiminde oluşlarının ergonomik açıdan da olumlu yönleri vardır. Yani silindir şeklindeki rögarlar için yerleştirme esnasında kazı yapmak diğerine göre daha kolaydır.

Çevremiz biz farkında olsak da olmasak da matematik ile örülmüştür. Bu ilmi, mükemmelliği görürsek matematik ile daha barışık olup, aramızı düzeltmek mümkün olacaktır.

Benzer yazılarımızı okumak için tıklayınız.