Paralel Doğru Parçaları Çizme Konu Anlatımı

Sevgili çocuklar paralel doğru parçaları çizme konu anlatımı sayfamıza hoş geldiniz. Konu anlatımı sayfası aşağıda yer almaktadır. Anlatımı dikkatle incelemenizi önerir, hepinize başarılar dileriz.

Paralel Doğru Parçaları Çizme Konu Anlatımı

İki doğrunun veya doğru parçasının aralarındaki açıklık (uzaklık) hep aynı ise, doğrular veya doğru parçaları birbirine yaklaşıp birbirinden uzaklaşmıyorlar ise bunlar birbirine paraleldir. Paralellik “//” sembolü ile gösterilir.

Birbirine paralel olan geometrik şekiller birbirini kesmezler. Aralarındaki mesafe hep aynıdır. Düz bir otoyoldaki beyaz şeritler veya düz bir yolda bulunan tren rayları paralel doğruya örnek olarak verilebilir.

Çizili olarak verilen doğru veya doğru parçalarının paralel olup olmadıklarını gözümüz ile anlamak genelde kolaydır. Bazı durumlarda tereddüt edilebilir. Bu durumlarda da doğru parçalarının uç noktalarının birbirine göre konumlarından yararlanarak paralel olup olmadıklarına karar verebiliriz.

ÖRNEK: Aşağıdaki doğrulardan birbirine paralel olanları belirleyelim.
Paralel Doğru Parçaları Çizme
ÇÖZÜM: Yukarıda 6 farklı doğru verilmiştir. Bu doğrulardan sadece a ile b doğruları birbirine paraleldir. Yukarıdaki resimde doğruların paralelliğini göz ile anlaya bilmekteyiz.

ÖRNEK: Aşağıda verilen iki doğru parçasının birbirlerine paralel olup olmadıklarını belirleyelim.
Paralel Doğru Parçaları Çizme
ÇÖZÜM: Yukarıda verilen AB doğru parçası ile CD doğru parçasının birbirlerine paralel olup olmadıklarını inceleyelim.Yukarıda verilen iki doğru parçası birbirine paralel gibi gözüküyor; ama emin olmamız gerekmektedir. Bunun için iki doğru parçasının da alt uçlarından üst uçlarına yatayda ve dikeyde hareket ederek gidelim. Eğer ikisinde de aynı hareketi yapıyor isek bu doğru parçalarının birbirlerine paralel oldukları anlamına gelir.
İlk doğru parçasının A noktasından B noktasına 6 birim sağa 7 birim yukarı hareket edilerek varılmaktadır.
Diğer doğru parçasının D noktasından C noktasına ise 5 birim sağa 7 birim yukarı hareket edilerek varılmaktadır.
Yukarı yönde hareketleri eşit fakat sağa doğru hareket miktarları eşit değildir. Dolayısı ile AB doğru parçası ile CD doğru parçası birbirine paralel değildir.

Konu ile ilgili test çözmek için tıklayınız.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir