Sevgili öğrenciler ondalık gösterimlerle toplama çıkarma işlemi konu anlatımı sayfamıza hoş geldiniz. Konu anlatımımız aşağıda yer almakta olup, hepinize başarılar dileriz.
Ondalık Gösterimlerle Toplama Çıkarma İşlemi Konu Anlatımı
KURAL: Ondalık gösterimleri toplamanın ve çıkarmanın kuralı aynıdır. Ondalık gösterimleri verilen sayılar toplanırken veya çıkarılırken, aynı basamaklar alt alta gelecek şekilde sayılar yazılır. Boşta kalan basamaklar var ise bu basamaklara sıfır yazılır. Diğer işlemler doğal sayılarda toplama ve çıkarmada yapılanlar ile aynıdır.
Bildiğiniz üzere ondalık gösterimlerde virgülden sonra sayının en sonuna istediğimiz kadar sıfır ekleyebilirdik, bu sayının değerini değiştirmezdi.
Ondalık Gösterimleri Toplama İşlemi
Aşağıda örnekler üzerinde ondalık gösterimlerle toplama ve çıkarmayı anlamaya çalışalım.
ÖRNEK: 3,5 + 2,7 işleminin sonucunu bulalım.
ÇÖZÜM: Sayılarımızın virgülden sonraki basamak sayıları eşit olduğundan, direk alt alta yazıp toplayabiliriz.
Yukarıda kırmızı renk ile yazılan 1 sayısı eldedir. Sayılar virgüller ve aynı basamaklar alt alta gelecek şekilde yazılmıştır.
ÖRNEK: 2,85 + 17,9 işleminin sonucunu bulalım.
ÇÖZÜM: Sayılarımızın virgülden sonraki basamak sayıları eşit değil. Önce 17,9 sayısını 17,90 olarak yazıp, virgülden sonrasını eşitleyelim. Burada 17,9 sayısının 17,90 sayısına eşit olduğunu unutmayın. Sayının sadece görünüşü değişiyor, değeri değişmiyor.
Yukarıda kırmızı renk ile yazılmış olan 1 rakamları eldelerdir. Sayılar virgülleri ve aynı basamakları alt alta gelecek şekilde yazılmıştır. 17,9 sayısının 2,85 sayısı gibi virgülden sonra iki basamaklı olabilmesi için, 17,9 sayısının sonuna 0 eklenmiştir.
ÖRNEK: 12,7 + 25,15 + 8,078 işleminin sonucunu bulalım.
ÇÖZÜM: Öncelikle bütün sayıların virgülden sonrası 3 basamaklı olacak şekilde, sonlarına uygun sayıda sıfır ekleriz. Daha sonra aynı basamaklar alt alta gelecek şekilde sayıları yazar ve toplarız.
Toplama işleminde kaç tane sayı olursa olsun, hepsini tek seferde alt alta yazıp toplayabiliriz.
Ondalık Gösterimleri Çıkarma İşlemi
Kural toplama işleminde olduğu gibidir. Önce aynı basamakları alt alta yazmamız gerekir. Eğer boşta kalan basamaklar varsa, buralara sıfır yazıp, işlemi yapmalıyız.
Aşağıda örnekler üzerinde çıkarma işlemini öğrenmeye çalışalım.
ÖRNEK: 35,8 – 21,76 işleminin sonucunu bulalım.
ÇÖZÜM: Aynı basamaklar alt alta gelecek şekilde sayılarımızı yazalım. Virgülden sonraki basamak sayılarını eşitlemek için 35,8 sayısını 35,80 olarak yazmamız gerekmektedir.
ÖRNEK: 55 – 8,125 işleminin sonucunu bulalım.
ÇÖZÜM: 55 sayısını 8,125 gibi virgülden sonra üç basamaklı yapmak için 55,000 şeklinde yazmamız gerekmektedir.
Sayıların en üstünde kırmızı renk ile yazılanlar komşudan aldıklarımız ve komşuya verdiklerimiz sonucu oluşan durumdur.
Konu ile ilgili test çözmek için tıklayınız.