Matematikte Etkili Çalışma Yöntemleri

Matematikte etkili çalışma yöntemleri kişiden kişiye değişebilir, bazıları için etkili olan bir çalışma yöntemi başkaları için o kadar da etkili olmaya bilir. Sizlerde bolca deneme yanılma yaparak kendinize en uygun çalışma yöntemini belirlemelisiniz. Aşağıdaki yazıda çoğu kişi için etkili olan yöntemi anlattık, dikkatle inceleyiniz.

Matematikte Etkili Çalışma Yöntemleri

Küçük yaşlarımızdan beri matematik dersi korkulu rüyamız olmuştur. Bunun bir çok nedeni vardır. İnsanların çoğu sözel dersleri başarabilir; fakat matematik ve fen grubu derslerini başarmak sözel derslere kıyasla daha zordur. Çünkü bir kişinin sayısal derslerde başarılı olması için  sözelinin de iyi olması, okuduğunu iyi anlaması gerekmektedir. Yani sayısal derslerde başarılı olmanın ilk koşulu sözeli başarmış olmaktır. Bu durum matematik dersini sözel derslere göre zorlaştıran sebeplerden yalnızca biridir. Genel olarak isteyen herkes her dersi başarabilir, eğer başaramıyorsa doğru çalışma yöntemlerini bilmiyor demektir.

Büyüklerimizin ve çevremizdekilerin matematiğin zor olduğu doğrultusunda yapmış oldukları konuşmalarda bilinç altımızı etkilemektedir ve çocuklar daha matematik dersini görmeden onun zor olduğu cümlesiyle tanışmaktadırlar. Çevrenin etkisiyle ”matematik zordur” algısını bilinç altlarına işleyen çocuklar daha sonra derse karşı olumlu tutum geliştirememekteler. Bu kısımda ailelerden ricam; çocukların gözlerini korkutmayın, onlarla küçük yaştan itibaren oynayacağınız matematiksel kolay oyunlarla sayıları sevdirin.

Matematikte başarısızlığın bir nedeni de doğru çalışma yöntemini bilmemek ve düzenli ders tekrarı yapmamaktır. Düzenli ders tekrarından kasıt, okulda öğrenilen konunun aralıklarla tekrar edilmesi, ek kaynaklardan ilgili konudan sorular çözülmesidir. Doğru çalışma yöntemi ise çok önemlidir ve her ders için farklı çalışma yöntemleri vardır. Türkçe, sosyal gibi derslerin çalışma yöntemi farklıdır, matematik ve fen bilimleri gibi işlem içeren derslerin çalışma yöntemleri farklıdır. Bir matematik öğretmeni olarak öğrencilerime tavsiye ettiğim çalışma yöntemi şu şekildedir:

Matematik Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Örneğin matematik yazılı sınavına çalışacağız, şu çalışma yöntemini kullanabiliriz.

1) Önce sınavda hangi konulardan sorumlu olduğumuzu belirlemeliyiz. Dönemin başından itibaren mi yoksa bir önceki sınavdan sonra işlenen konulardan mı sorumlu olacağımızı belirlemek bizi fazla konu yükünden kurtarır.

2) Sınavda çıkacak konuları belirledikten sonra işleniş sırasına göre ilk konuyu ders defterimizden tekrar ederek çalışmaya başlamalıyız. Tekrarı ders defterimizden yapmamız önemlidir. Çünkü ders defterimiz konunun en sade halini içerir.

3) Tekrar yaptıktan sonra gözümüzü kapatıp arkamıza yaslanalım. Eğer tekrarını yapmış olduğumuz konunun özetini zihnimizden geçirebiliyorsak, konuyla ilgili anlaşılmamış noktalar kalmamışsa konuyu anlamışız demektir. Konuyu gerçekten anlayıp anlamadığınızı merak ediyorsanız, tekrar yapmış olduğunuz konuyu bir başkasına anlatmayı deneyin, eğer anlatabiliyorsanız anlamış olduğunuz kesindir. Bu yöntemde bir başka çalışma tekniğidir. Anlamamışsak işlemlere 1.adımdan tekrar başlamalıyız. Anladığımızı düşünüyorsak bir sonraki aşamaya geçebiliriz.

4) Konuyu hatırlayıp eksikliklerimizi giderdikten sonra boş bir kağıda defterde konu ile ilgili çözülmüş soruların sadece soru kısımlarını almalıyız. Daha sonra defteri kapatıp hiç bir yerden yardım almadan soruları çözmeye başlamalıyız. Eğer soruları çözemiyorsak bu durumda konuya tam hakim olmadığımızı gösterir ki tekrar başa yani 1.adıma dönmemizi gerektirir. Çözümleri yapabiliyor fakat sonucu getiremiyorsak bu durumda sorunun nasıl çözüleceği ile ilgili kısımda sıkıntılarımız var demektir. Defterden soru çözümlerini tekrar etmemiz gerekir. Eğer çözüp sonuca ulaşıyor isek defterden çözümleri karşılaştırmalıyız. Çözümlerimiz doğru ise bu konuyu iyi öğrenmişiz demektir. Son aşamaya geçebiliriz.

5) Defterde çözdüğümüz örnekleri kendi başımıza çözmeyi başardıktan sonra çalıştığımız konu ile ilgili farklı tarzda ve zorlukta sorulara ulaşmalıyız. Ek kaynaklardan yada internetten yararlanarak elde ettiğimiz soruları da çözmeye çalışmalıyız. Eğer çözebiliyorsak sınava hazırız demektir. Farklı kaynaklardan soru çözmek bizleri tek tip soru tipinden kurtarır, başarımızı artırır.

Bu adımları sınavda sorumlu olduğumuz konularda, işleniş sırasına göre uygulamalıyız. Ayrıca yukarıda sınava nasıl hangi yöntemle hazırlanacağımız hakkında anlatmış olduğum yöntem, matematik dersinde yararlanılan en etkili yöntemlerden biridir. Sadece sınav esnalarında değil, düzenli tekrarlarımızı da bu şekilde yapmakta yarar vardır.

Başka Etkili Çalışma Yöntemleri Var mıdır?

Bir başkasına ders anlatmakta çok etkili bir yöntemdir. Kişi bu şekilde bildiklerini aslında ne kadar bildiğini kendi gözüyle görebilir. Karşısındakinin sorularına cevap veremiyor yada anlatırken anlattığı kısımdan emin olamıyor, o kısmın açığını görüyorsa bir düşünmesinde ve kendisini tartmasında yarar vardır.

Tahmin edersiniz ki şimdiye kadar başarı üzerine yazılmış binlerce makale ve yazı vardır. Özetin özeti 6 yıllık matematik öğretmeni olarak her yeni eğitim öğretim yılının ilk günü dersine girdiğim tüm sınıflara şunu söylerim; başarılı olmak istiyorsanız şu üç şeyi yapmalısınız:
1) Dersi derste dinleyin ve anlamadığınız yeri anında sorun.
2) Ödevlerinizi mutlaka yapın.
3) Düzenli ders tekrarı yapın.
Naçizane önerilerim bunlardır. Başarısızlığa bahane aramak yerine başarıya çare arayalım. Başarıdan başarıya koşmanız dileğiyle…

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir