Tam Sayılı Kesri Bileşik Kesre Dönüştürme

Sevgili öğrenciler 5.Sınıfta işleyecek olduğumuz bu konuda, her hangi bir tam sayılı kesrin bileşik kesre nasıl dönüştürüleceğini çözümlü örnekler yardımıyla öğreneceğiz. Tam sayılı kesri bileşik kesre dönüştürme konu anlatımı sayfası aşağıda yer almaktadır. Hepinize başarılar dileriz.[mathjax]

Tam Sayılı Kesri Bileşik Kesre Dönüştürme Konu Anlatımı

Hatırlayacağınız üzere $$1\frac25$$ şeklindeki kesirlere tam sayılı kesir denmekteydi.
Bir tam sayılı kesir bileşik kesre çevrilirken kesrin paydası ile tam kısım çarpılır, bulunan sonuç pay ile toplanarak paya yazılırken payda yine aynı kalır. Aşağıdaki çözümlü örnekleri incelediğinizde bu yöntemi daha kolay anlayabilirsiniz.

ÖRNEK: $$3\frac25,\;1\frac12,2\;\frac34$$ kesirlerini bileşik kesre çevirelim.
ÇÖZÜM: Verilen kesirlerin paydası ile tam kısmı çarpıp bulunan sonucu kesrin payı ile toplayacağız ve bulduğumuz toplamı bileşik kesrin payına yazacağız, bileşik kesrin paydası ise tam sayılı kesrin paydası ile aynı olacak.

$$3\frac25=\frac{(5\times3)+2}5=\frac{17}5$$ 5 ile 3’ü çarptık, bulduğumuz 15 sayısına 2’yi ekledik. Sonuç olarak bulduğumuz 17 sayısını paya yazdık, payda ise değişmeyeceğinden yine 5 olarak kaldı.

$$1\frac12=\frac{(2\times1)+1}2=\frac32$$ 2 ile 1’i çarptık, bulduğumuz 2 sayısına 1’i ekledik. Sonuç olarak bulduğumuz 3 sayısını paya yazdık, payda ise değişmeyeceğinden yine 2 olarak kaldı.

$$2\frac34=\frac{(4\times2)+3}4=\frac{11}4$$ 4 ile 2’yi çarptık, bulduğumuz 8 sayısına 3’ü ekledik. Sonuç olarak bulduğumuz 11 sayısını paya yazdık, payda ise değişmeyeceğinden 4 olarak kaldı.

Konu ile ilgili test çözmek için tıklayınız.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir