5.Sınıf Doğal Sayılarda Bölme İşlemi Konu Anlatımı

Bölme işlemi hayatımızın her alanında kullandığımız, ihtiyaç duyduğumuz işlemlerden bir tanesidir. 5.Sınıf doğal sayılarda bölme işlemi konu anlatımı sayfasını bu işlemi iyi anlayabilmeniz için hazırladık. Sayfa aşağıda yer almaktadır. Lütfen anlatımı dikkatle inceleyiniz. Hepinize başarılar dileriz.

Doğal Sayılarda Bölme İşlemi Konu Anlatımı

Bir sayının içerisinde başka bir sayının kaç kere bulunduğunu bulmak için yapılan işleme Bölme İşlemi denir.

Bölme işleminde bölünen, bölen, bölüm ve kalan gibi ifadeler kimlere denir aşağıdaki resimde gösterilmiştir.
Doğal Sayılarda Bölme İşlemiBir bölme işleminin sonucunda kalan kısmında 0 (Sıfır) sayısı bulunuyorsa, o bölme işlemine kalansız bölme işlemi denir. Eğer bölünen sayı bölen sayının katlarından biri ise böyle bölme işlemlerinin sonucu hep kalansız olur.

Bölme işleminde bölünen, bölen, bölüm ve kalan arasında bir eşitlik vardır. Yandaki bölme işleminde 246 sayısı 5 sayısına bölünmüştür. Yapılan bölme işlemi sonucunda 246’nın içerisinde 5, 49 defa bulunmus olup geriye de 1 kalmıştır. 246 sayısı 5 sayısının 49 katından 1 fazladır. Yani 246 = (5×49) + 1 dir. Bu işlemlerden anlaşılacağı üzere; bir bölme işleminde Bölünen sayı, Bölen ile Bölümün çarpımının kalan ile toplanmasına eşittir.
Yani; Bölünen sayı = (Bölen x Bölüm) + Kalan dir. Bu eşitliği bilmemiz bize sorularda fayda sağlayacaktır.

Bir bölme işleminde kalan sayı bölen sayıdan küçük olur, eşit ya da daha büyük olamaz. Örneğin bir sayıyı 3’e böldüğümüzde kalan ya 0 olur, ya 1 olur ya da 2 olur. Kalan bu sayılardan başka bir sayı olamaz. Yine bir sayıyı 8 ile böldüğümüzde kalan sayımız 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 sayılarından herhangi biri olacaktır.

Konu ile ilgili test çözmek için tıklayınız.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir